برد پکیج چیست ؟ نحوه عملکرد برد پکیج، انواع برندهای برد پکیج
برد پکیج و وظیفه آن، قطعات نصب شده روی برد، بررسی عملکرد هریک از قطعات برد پکیج، علت خرابی برد و تعمیر آن، هزینه تعمیر برد و غیره در ادامه به بررسی جزِئی این موارد می پردازیم.
برد پکیج چیست؟ برد پکیج در کجا قرار دارد؟نحوه عملکرد برد پکیج
برد پکیج قطعه ای می باشد که دراصل یک کیت حساس کامپیوتری است که دارای بخشهای پیچیده ای می باشد. که به عبارتی فرمان و دستور های پکیج را به قسمت های دیگر پکیج منتقل می کند. در واقع برد پکیج دیواری قسمت اصلی آن ( مغز ) به حساب می آید چون با از کار افتادن، خراب شدن و یا درست کار نکردن آن دستور های پکیج اجرا نمی شود و قطعه ها فرمان درستی را دریافت نمی کنند. در واقع با از کار افتادن برد بقیه ی قسمت های پکیج نیز از کار می افتند.
به طور کلی می توان گفت که برد پکیج دیواری وظیفه دریافت پیام و دستورهای دریافتی را که از طرف سنسور فشار می رسد را دارد و باید این پیام ها را به موقع و دقیق به پمپ مدار گرم کننده و شیر موتوری برساند.
انواع بردهای الکترونیکی پیکج
- برد کنترل جرقه زن: این برد در داخل قسمت محفظه ای برد پکیج دیواری قرار گرفته است و مونتاژ شده روی برد اصلی پکیج دیواری می باشد. وظیفه ای که این قسمت بر عهده دارد عمل جرقه زنی می باشد و همچنین کنترل شعله را نیز بر عهده دارد. این برد برای انجام کار جرقه زنی به یک ترانس جرقه زن که با ولتاژ بالا است متصل شده است.
- برد کنترل اصلی: برد کنترل اصلی پکیج داخل جعبه ای که محفظه ی برد است و درعقب صفحه کنترل قرار می گیرد. این برد پکیج دیواری به این دلیل برد کنترل اصلی است که با همه ی بخش ها و قسمت های الکترونیکی پکیج در ارتباط است.
برد پکیج شامل چه قطعاتی می باشد؟
قطعات برد پکیج عبارتند از :
- فیوز
- رله فن
- آی سی
- ترانس تغذیه
- آی سی رگولاتور
هریک از قطعات برد چه کاری انجام میدهد، شرح عملکرد و و ظیفه آنها چیست؟در ادامه به بررسی هریک از این قطعات میپردازیم و انها را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار میدهیم.
نحوه عملکرد فیوز برد پکیج
در صورتی که جریان بیش از حد مجاز از فیوز عبور کند باعث میشود که این نوار فلزی ذوب شود و مدار الکتریکی که در پکیج وجود دارد قطع گردد.
تشخیص صحت و سالم بودن فیوز برد
برای آنکه تشخیص دهید که آیا فیوز پکیج شما سوخته و یا مشکل از قطعه دیگری در پکیج است می توانید با استفاده از یک فازمتر این کار را انجام دهید. شما می توانید با استفاده از یک فازمتر و با رعایت تمام نکات ایمنی مسیر جریان برق را بررسی کنید و متوجه شوید که آیا برق تا قبل از فیوز برد وجود دارد یا خیر. در صورتی که فازمتر روشن نشود به معنای این است که فیوز پکیج شما خراب شده است.و این قطعه باید تعویض شود.
نکته : خرید قطعه فیوز هزینه زیادی ندارد اما عاقلانه تر است که تعویض ان را به یک حرفه ای کار بسپارید تا از پیش امدن مشکلات بیشتر و هزینه ها هنگفت دیگر خودداری شود.
نحوه عملکر رله فن برد پکیج
رله وظیفه آزاد کردن الکترونها را هنگامی که شناور در کنار آن قرار میگیرد دارد. با اینکار اتصال در مدار برقی برقرار میشود.
رله فن کجای برد می باشد؟
رله فن براساس مدل ها و برندهای مختلف جایگاه متفاوتی دارد شما برای پیدا کردن ان کافیست از اهم متر استفاده کنید. اهم متر را روی حالت بیزر قرار دهید و کانکتور های آن را روی کانکتور نول فن و رله ها جابجا کنید. رله ای که به نول فن وصل است همان رله فن می باشد.
آی سی چیست؟
مدار مجتمع یا آی سی به مجموعه ای از مدارات الکترونیکی گفته میشود که با استفاده از مواد نیمه رسنا ساخته میشوند و شامل خازن ها ترانزیستوها و.. میباشد
نحوه عملکرد آی سی برد پکیج
آی سی ولتاژ تغذیه را ثابت نگه میدارد و از بروز نوسان در آن جلوگیری میکند تا به قطعات الکترونیکی در پکیج آسیبی وارد نشود. به عبارتی میزان ولتاژ ورودی و خروجی را بررسی می کند تا قطعات دیگر اسیب نبینند. بعضی از این تراشه ها با سیگنالهای آنالوگ و دیجیتال کار می کند.
آی سی از چه قطعاتی تشکیل شده است؟
اصلی ترین قسمت این تراشه ها لایه بندیهای ویفرهای نیمه هادی، فلز مس و دیگر موارد که به ترانزیستور و اجزای ان متصل است که بسیار نازک بوده
ترانس تغذیه
تبدیل برق ۲۲۰ ولت شهری به ۹ یا ۱۸ ولت در پکیج، بر عهده ترانس تغذیه می باشد.
تست ترانس تغذیه پکیج دیواری
برای روش تست ترانس تغذیه دو روش در پیش داریم:
- تست با برق
در این روش به وسیله یک آوومتر و تنظیم ان بر روی ولت متر به میزان ۹ ولت از روس پایه اول و دوم و ۱۸ ولت از سر اول و سر سوم را نشان دهد. و بین ۲ و ۳ باید ۹ ولت برقرار باشد در غیر این صورت دارای نقص است و باید عوض شود.
- تست بدون برق
در این حالت ترانس را جدا می کنید و سپس به وسیله آوومتر و قرار دادن آوومتر بر روی اهم سنج، مقاومت سیم پیچ اولیه باید K1 را نشان دهد و مقاومت سیم پیچ خروجی نیز بین ۱ و ۳ باید k5.5 را نمایش دهد. در صورتی که خلاف این حالت باشد دارای عیب است و باید سریعا تعویض شود.
آی سی رگولاتور
برای ایجاد یک ولتاژ کاملا صاف و تثبیت شده و یا کم کردن ولتاژی که در اختیار داریم از آی سی رگولاتور استفاده می کنیم.
تقریبا هر دستگاه الکترونیکی به یک تغذیه ی DC نیاز داره که این منبع DC باید در مقابل تغییرات ورودی(برق شهر) و همچنین تغییرات بار(مصرف کننده) تثبیت شده باشد، از آی سی رگولاتور زمانی استفاده می شود که نیاز به یک ولتاژ کاملا صاف و رگوله شده باشد. و یا هنگامی که ولتاژی که ما در اختیار داریم از ولتاژ مورد نظر مقداری بیشتر است در این حالت نیز با قرار دادن یک آی سی رگولاتور بین منبع تغذیه ومدار مصرف کننده ولتاژ مورد نظر ما بدست می آید. باید توجه داشت که حداکثر جریانی که از یک آی سی رگولاتور معمولی می توان دریافت کرد در حدود یک آمپر است ودر صورت کشیدن جریانی بیشتر آی سی گرم میکند وباید برای آن رادیاتور خنک کننده قرار داد تا از سوختن آی سی جلوگیری شود.
مدل های مختلف ای سی رگولاتور
مدارات مجتمع رگولاتور از عناصر ولتاژ مرجع(مثل دیودهای زنر) برای تثبیت ولتاژ استفاده می کنند.
آی سی های رگولاتور متداول سری xx78 دو نوع مثبت و منفي هستند:
- با پيش شمارهاي 78 براي نوع مثبت
- با پیش شماره 79 براي نوع منفي
آی سی های رگولاتور متداول معمولا 3 پایه(مثل سری xx78) یا 5 پایه(مثل L200) یا بیشتر (مثل LM723 با 14 پایه) می باشند.
دسته ای از رگولاتور های سه پایه مثل سری xx78 دارای ولتاژ ثابت اند و گروهی دیگه از سری LM، ولتاژ خروجی شان قابل تنظیم است.
آی سی های سری xx 78که دو رقم آخر بیانگر ولتاژ ثابت خروجی است جریان 1 آمپر رو تامین می کنن و از 5 تا 24 ولت موجودند.
مثلا شماره ی 7808 دارای ولتاژ 8 و جریان 1 آمپر است. xx می تواند اعداد 05، 06، 08، 10، 12، 15، 18 یا 24 باشد.
رگولاتور های سری LM با ولتاژ های متغیر موجودند و رگولاتور بسیار دقیق و جالب LM723 که دارای 14 پایه است، ولتاژ خروجی متغیر 2 تا 37 و جریان 150 میلی آمپر رو بدون ترانزیستور خارجی تامین میکنند که با افزودن ترانزیستور تا 10 آمپر قابل افزایش می باشد.
برخي از رنج هاي متداول آي سي هاي رگولاتور
- تيپ مثبت:
- 7805
- 7806
- 7808
- 7809
- 7810
- 7812
- 7815
- 7818
- 7824
- تيپ منفي:
- 7905
- 7906
- 7908
- 7912
- 7915
- 7924
چگونه بفهمیم برد پکیج دچار مشکل شده است؟
برد پکیج یک قسمت اصلی در پکیج میباشد که وظیفه ی فرمان دادن به اجزای دیگر دستگاه را دارد. در صورتی که برد دچار مشکل شود و نتواند کار خود را به درستی انجام دهد مشکلاتی در سیستم پکیج به وجود می آید که عملکرد کلی آن را دچار اختلال می کند یا در صفحه نمایش خطاهایی را مشاهده کنیدکه مربوط به برد پکیج می باشد.
البته ناگفته نماند که برخی از افراد غیر حرفه ای تمام مشکلات به وجود آمده درپکیج را به خرابی برد مربوط می دانند، اما این درست نیست شما با استفاده از کد خطای پکیج و جستجو درباره آن می توانید به راحتی متوجه بشوید که مشکل از برد پکیج است یا خطای به وجود امده مربوط به قسمت ها ی دیگر دستگاه می باشد. در ادامه چندین علائم که مربوط به خرابی برد پکیج میباشد اشاره می کنیم.
علت هایی که باعث اسیب رسیدن به برد پکیج می شوند
- قدیمی بودن دستگاه و گرفتن گرد و خاک روی سطح برد که درمواردی باعث ایجاد اتصال کوتاه شده و قطعه دچار مشکل میشود.
- سر ریز شدن اب از پکیج و ریختن اب روی سطح برد می تواند باعث رسوب شده که در طولانی مدت باعث سوختن پکیج شود.
- عمر قطعات الکترونیکی که روی برد نصب شده معمولا بازه زمانی مشخصی دارد مثلا یک خازن الکترونیکی 1000 ساعت می تواند کار کند و بعد از مدتی باد کرده و کارایی خود را از دست می دهد، و باید تعویض شود.
علت های خرابی برد پکیج بسیار بوده و عوامل مختلفی در این امر دخیل می باشند اما متداول ترین این مشکلات را بیان کردیم.
علائم خرابی برد پکیج
- بروز کد خطا در پکیج
- عدم کار کردن پمپ
- عدم گرمای مطبوع در سیستم
- ریست شدن دستگاه بعد از روشن شدن شعله
- عدم گرم شدن رادیاتورها
- عدم روشن شدن پکیج
- عدم کار کردن خازن ها
در ادامه هر کدام از این علائم را به صورت جزئی مورد بررسی قرار میدهیم.
بروز کد خطا در پکیج
بسیاری از خطاهای مربوط به پکیج به مشکلی در سیستم پکیج اشاره دارد. برای مثال کد خطای E50 در مدلهای دیجیتال، به این معناست که برد دچار اختلال شده است. یا زمانی که رله فن برد پکیج ایران رادیاتور دچار مشکل شود، ممکن است ایراد از برد باشد.
عدم کار کردن پمپ
زمانی که پمپ پکیج شما درست کار نمیکند و یا جریان برق به خوبی برقرار نمیشود و با بررسی همه موارد باز هم مشاهده کردید پکیج شما درست کار نمیکند، ممکن است که مشکل از برد باشد و به همین دلیل باید هر چه سریعتر اقدام به تعمیر آن نمایید.
عدم گرمای مطبوع در سیستم
هرچند که ممکن است این موضوع به تنظیم درجه حرارت، لولهکشی نادرست و پتانسیومتر آب مربوط باشد، اما باید بدانید که زمانی که مشکل از هیچکدام از آنها نباشد میتواند ناشی از خرابی برد پکیج باشد که درصدد تعمیر آن باید عمل کنید.
ریست شدن دستگاه بعد از هربار روشن کردن
اگر پکیج شما درست بعد از روشن شدن شعله ریست شود، احتمالاً برد کنترل دستگاه شما آسیب دیده است و نیاز به بررسی و بازبینی دارد. در برخی مواقع نیز شمعک پکیج اصلاً جرقه نمیزند و روشن نمیشود، در این مواقع بهتر است که گاز ورودی و بخشهای مختلف دستگاه را بررسی کنید.
عدم گرم شدن رادیاتورها
برخی مواقع نیز ممکن است که رادیاتورها به اندازه گرم نشوند و بعد از بررسی موارد مختلف متوجه شوید که مشکل از برد الکترونیکی دستگاه است.
عدم روشن شدن پکیج
زمانی که پکیج شما روشن نمیشود یا در زمان روشن شدن عکسالعملی از خود نشان نمیدهد ممکن است که برد دستگاه دچار مشکل شده باشد. از طرف دیگر خاموش شدن پکیج نیز یکی دیگر از مشکلات رایج مرتبط با برد پکیج است که باید با دقت بررسی شود.
چراغ قرمز روی پکیج مشاهده شده و سپس دستگاه خاموش میشود
زمانی که چراغ قرمز در پکیج روشن شده و دستگاه خاموش شود نشان دهنده ی این است که برد پکیج اسیب دیده است.
هزینه تعمیر برد پکیج
هزینه تعمیر برد پکیج بوتان وابسته به خطاهای مشاهده شده، قطعه تعمیر شده، تعویض یا تعمیر برد متغیر می باشد.
نکته : در صورت خرابی برد آن را به دست افراد غیر ماهر نسپارید تا از به وجود آمدن مشکل دیگر خودداری شود.